- BUDI KAO DŽEMO -

Čovjek koji je sam odlučio očistiti "pluća" Mostara

POZITIVAN UZOR

Od početka srpnja 2019. pa sve do objave ove priče (28. kolovoza 2019.) Džemal Kasumović u Mostaru obilazi Trimušu – trim stazu na mostarskom Bijelom brijegu i neumorno skuplja otpad.


Čovjek je to koji je samoinicijativno odlučio provesti akciju čišćenja „takozvanih“ pluća Mostara.
Sam, usprkos svima za Mostar.

Kada su ga sreli trkači Mostarskog polumaratona, Džemo im je rekao “Ne idem odavde dok je ne sredim”.
„I jutros je tu radi vrijedno, čisti, sklanja srušena debla, kupi smeće za nama svima (jel nas stid?)… Toliku pozitivu nismo odavno vidjeli, kaže nam: “Dođu mi kolege pomoći, bas je jedan jučer bio, evo čekam jutros da dođe netko s trimerom da pokosimo ovaj plato ovdje, pa nastavljam dalje”, opisali su njegov entuzijazam na svojoj Facebook stranici članovi Mostarskog polumaratona.

Oni su ga jedva nagovorili da se uslika i da objave ovu priču koja na najbolji način ukazuje da postoji nada, da postoje ideali, da postoje ljudi kojima je stalo.

SKROMNI JUNAK

UKLJUČI SE!

Zastrašujući je podatak da se plastična vrećica ili boca u prirodi se razgrađuje 100-1000 godina, a još više boli nemar pojedinaca koji plastiku bacaju u prirodu, na zelene površine.
Pojedinci poput Džeme koji obilaze zelene površine često se susreću s plastikom i drugim otpadom, a on ga neumorno kupi i tako nam svima pokazuje kako se treba odgovorno ponašati prema okolišu.
Pridonijeti čuvanju okoliša možeš i ti. Prva stvar koju možeš učiniti je jednostavno ne bacati plastičnu ambalažu i drugi otpad na tlo, a time ćeš znatno olakšati posao ljudima poput Džeme koji se trude učiniti naš svijet ljepšim.

Projekt "Živi zeleno" je podržao Fond za zaštitu okoliša FBiH