Priča o tome kako pojedinac može pokrenuti zajednicu

VIŠEMJESEČNO ČIŠĆENJE

Šumica Gregovica zeleno je srce grada, kaže Marko Račan, Puljanin koji se uhvatio u koštac sa otpadom i prljavštinom i već mjesecima čisti ovu gradsku šumicu kod Pule.

Pošlo mu je za rukom ono što mnogima, čak i onima koji su za to plaćeni, nije: u šumi više nema smeća, u nju su se vratila djeca.

No, i dalje se svakodnevno bori sa neodgovornim pojedincima koje smeće odlažu u prvi grm ili narkomanima koji se tu, skriveni od pogleda, drogiraju, a iskorištene šprice bacaju na travu.

SVE ZBOG PSA

On je ekološki aktivist postao sasvim slučajno kada je u njegov život ušla kuica Sheila, a zajedno s njom i obaveza jutarnjih šetnji šumom pulske Gregovice. Zatečenim stanjem u toj šumi koja se, usput budi rečeno, nalazi na gradskoj površini, ostao je neugodno iznenađen te je odlučio „uzeti stvar u svoje ruke“.

Njegove ulove vidjela je cijela Hrvatska

Nekoliko je tjedana dnevno sakupljao i do pet vreća smeća dok nije, na nagovor prijatelja, svoje dnevne „ulove“ počeo objavljivati na društvenoj mreži Facebook. S obzirom na to da, kako kaže Marko, ljudi iz kvarta još uvijek nisu navikli na sortiranje otpada, šuma im se činila adekvatnom površinom za odlaganje smeća. Osim toga, prepuna je igli, šprica i bočica metadona, komada automobila i raznog drugog krupnog otpada. Kako je Marko u svojim objavama redovito označavao gradonačelnika Pule, njegovog zamjenika te gradsko komunalno društvo Herculaneu, interes javnosti, pa tako ni medija, nije izostao. A nisu izostali ni njegova kreativnost i smisao za humor pa je Marko na koševima za smeće ostavljao i „prigodne poruke“ zbog kojih je završio u svim relevantnim nacionalnim medijima.

Iako već cijela Pula zna za ovog borca protiv ekoloških hulja, Marko je otišao i korak dalje.

Uz pomoć povjesničara Andreja Badera i biologinje Ire Maslovar organizirao je edukativno-ekološko rekreativno okupljanje kojem se odazvalo oko 150 građana. Za njih je osmislio edukativne upitnike i prigodne poklone, ali osnovna intencija bila je, prije svega, edukacija.

Naime, u ovoj malenoj zelenoj oazi u neposrednoj blizini centra grada obitavaju zečevi, kune, srne i sove. U njenom središtu uređen je prostor za vježbanje, a upravo je ovdje ugarski kralj Salomon provodio svoje posljednje dane. Vidljivi su i ostaci samostana napuštenog u 15. stoljeću kao i austro-ugarska utvrda Svetog Mihovila. Područje također obiluje bunkerima i tunelima, od kojih jedan vodi sve do zgrade Sveučilišta.


Takvo bogastvo, smatra Marko, vrijedno je svakog poštovanja, a ne uništavanja i zanemarivanja kakvo mu se događa već dugi niz godina.

POKRENUO ZAJEDNICU

"Rubrika EKOheroji je pokrenuta sa ciljem da društvu pokažemo i slavimo heroje našeg doba, da na pijedastal stavimo one ljude koji su možda nepoznati javnosti, koje ni sami nisu svjesni promjene koju prave svojim djelovanjem, koji nailaze na bezbroj prepreka, ali ih svladavaju bez pompe"

Projekt "Živi zeleno" je podržan od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH