EKO heroji

Rubrika EKOheroji je pokrenuta sa ciljem da društvu pokažemo i slavimo heroje našeg doba, da na pijedastal stavimo one ljude koji su možda nepoznati javnosti, koje ni sami nisu svjesni promjene koju prave svojim djelovanjem, koji nailaze na bezbroj prepreka, ali ih svladavaju bez pompe. Imati uzor u nekome podrazumijeva i želju da se jednom postane isti takav, a cilj ove rubrike je prikazati one ljude čije ponašanje može služiti kao uzor u pitanjima čuvanja okoliša

BUDI KAO OLAV

Olav Furo je Norvežanin. Svake godine posjećuje Mostar u kojemu je i u ljeto 2009. proveo sedam dana svoga godišnjeg odmora. Furo je bio nemalo iznenađen količinom smeća u svome mostarskom kvartu, pa je odlučio sam donekle popraviti komunalnu situaciju. Barem oko kvartovskog kontejnera.

BUDI KAO MARKO

Marko Račan je Puljanin koji se uhvatio u koštac sa otpadom i prljavštinom i mjesecima čisti ovu gradsku šumicu kod Pule. Pošlo mu je za rukom ono što mnogima, čak i onima koji su za to plaćeni, nije: u šumi više nema smeća, u nju su se vratila djeca. No, i dalje se svakodnevno bori sa neodgovornim pojedincima koje smeće odlažu u prvi grm ili narkomanima koji se tu, skriveni od pogleda, drogiraju, a iskorištene šprice bacaju na travu.

BUDI KAO DŽEMO

Od početka srpnja 2019. pa sve do objave ove priče (28. kolovoza 2019.) Džemal Kasumović u Mostaru obilazi Trimušu – trim stazu na mostarskom Bijelom brijegu i neumorno skuplja otpad. Čovjek je to koji je samoinicijativno odlučio provesti akciju čišćenja „takozvanih“ pluća Mostara. Kada su ga sreli trkači Mostarskog polumaratona, Džemo im je rekao “Ne idem odavde dok je ne sredim”.

Heroji nekada ostanu anonimni. Pročitajte inspirativnu priču o ženi iz Siska koja je došla u Mostar te je zgrožena otpadom po ulicama odlučila sama s djecom skupljati smeće. 

BUDI KAO AMAR

Jedan od ljudi koji se istaknuo svojim ekološkim djelovanjem je mladi Amar Kavgić iz Tuzle. Klikni na sliku i pročitaj priču o njemu

Projekt "Živi zeleno" podržao je Fond za zaštitu okoliša FBiH