NAVIKE PROMIJENI I EKOLOGIJU POKRENI!

ŽIVI ZELENO

EKOLOŠKE NAVIKE KOJIMA ĆETE SAČUVATI OKOLIŠ

U očuvanju okoliša svačija uloga je bitna, a posebice pojedinaca koji uz samo male promjene ustaljenih navika mogu utjecati na prestanak korištenja nekih od okolišno najproblematičnijih materijala

500

MILIJARDI plastičnih vrećica se koristi svake godine

13

MILIJUNA TONA plastičnog otpada završi u oceanima svake godine

100

100,000 MORSKIH ŽIVOTINJA ubija plastični otpad svake godine

83

% vode iz česme sadrži plastične čestice

ŠTO MOGU UČINITI?

U očuvanju okoliša svačija uloga je bitna, a posebice pojedinaca koji uz samo male promjene ustaljenih navika mogu utjecati na prestanak korištenja nekih od okolišno najproblematičnijih materijala. Potrebno je samo malo svakodnevnog truda i rezultati će biti zapanjujući.

Možeš li se rastati od plastičnih vrećica?

Male promjene,
veliki rezultati

RECI NE PLASTICI

Plastični predmeti poput jednokratnih vrećica, čaša, boca i pribora za jelo glavni su izvor ekološkog zagađenja i najmanje se recikliraju jer se najčešće upotrebljavaju izvan kuće i bacaju u okoliš.

Povećanje usputne konzumacije hrane i pića dovelo je do porasta količine plastike za jednokratnu upotrebu te se stoga očekuje da će taj problem postati još ozbiljniji.

Što ti možeš učiniti kako bi utjecao na smanjenje zagađenja okoliša jednokratnom plastikom? Razvij naviku korištenja platnenog cekera (s kojim su naše bake prije išle u kupovinu) za nošenje namirnica: trajan je, ručka neće puknuti tako lako, ne zagađuje okoliš, neće vas žuljati ruke tokom nošenja.

KORISNI SAVJETI

Kada idete u kupovinu, birajte proizvode koji dolaze u kartonskoj ambalaži. Ponekad plastičnu ambalažu ne možete izbjeći, no kod pojedinih proizvoda često možete birati između plastične i kartonske ambalaže. Primjerice, kada kupujete deterdžent za rublje kupite onaj u kartonskoj ambalaži koja se lakše reciklira od plastike.
IZBJEGAVAJ PROIZVODE U PLASTIČNOJ AMBALAŽI​
Ne samo da flaširana voda dolazi u plastičnima bocama, već se ogromni resursi koriste za izvlačenje, punjenje i slanje flaširanih boca diljem svijeta. Pored toga, mnoge marke vode u flaširanim bocama su jednostavno filtrirane vode iz slavine. Nabavite bocu od nehrđajućeg čelika (termosicu) za višekratnu upotrebu napunite je vodom iz slavine prije napuštanja kuće.
ODUSTANI OD FLAŠIRANE VODE
Svi proizvodi za čišćenje kućanstva, ne samo da su vrlo skupi, nego su i štetni za zdravlje i za planet jer dolaze su plastičnoj amabalaži i puni su kemikalija. Koliko ih imate samo u svom domu? Sve njih možete zamijeniti jednom ekološkom alternativom – octom. Ocat je jedan od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje, a ukoliko želite bolji miris dodajte malo eteričnog ulja ili limunove kore.
POČNITE KORISTITI UNIVERZALNO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE KUĆE

PROMIJENI NAVIKE SKLADIŠTENJA HRANE

Pokušajte se prisjetiti svih plastičnih vrećica, spremnika, posuda koje koristite u svom kućanstvu.

Sva plastika, uključujući i navedenu je izrađena od potencijalno štetnih kemikalija za zdravlje, uključujući BPA i DEHA, što znači da lako može ući u hranu koju ćete pojesti. Tijekom vremena te su se kemikalije dokazale kao opasne za zdravlje jer uzorkuju genetske promjene, promjene u tkivima, greške u kromosomima, abortus, djecu rođenu s razvojnim problemima, hormonalne promjene, preuranjeni pubertet, štetni utjecaj na imunitet djece, te probleme u ponašanju.

Umjesto korištenja plastičnih posuda, možete koristiti staklene, keramičke posude ili zdjele za hranu.

PROMIJENI ŠAMPON!

Procjenjuje se da godišnje više od osam milijuna tona plastike završi u oceanu, od čega plastična ambalaža čini udio od čak 40 %. U tom udjelu nalaze se i plastične bočice u kojima su sadržani razni višenamjenski šamponi, a bez obzira na sva upozorenja plastika je i dalje najčešće korištena ambalaža za njihovo pohranjivanje. Ti ubuduće možeš odlučiti koristiti tvrde šampone u obliku pločica. Tvrdi ili kruti šamponi, koji predstavljaju koncentrirane šampone u obliku pločice, postaju sve popularniji. Ne samo da se pakiraju u reciklabilne materijale, već prosječno traju dulje od dvije boce šampona.