„Zelene“ novogodišnje odluke

Svijet se suočava s mnogobrojnim problemima, a ne neke od njih možemo vrlo lako utjecati uz samo male promjene svakodnevnih navika. Stoga, neka vaše novogodišnje odluke obilježi ekološki održivo djelovanje te što manje narušavanje već podosta poremećene ekološke ravnoteže.

U nastavku vam donosimo prijedloge takvih promjena s kojima možete započeti 2020. godinu koje predlaže Ekovijesnik.

  • Promjene prehrambenih navika

Za sprječavanje daljnjeg remećenja okolišne ravnoteže, jedna od očitih mjera koju treba poduzeti jest promjena u prehrani. Znanstvenici tvrde kako je proizvodnja mesa ekološki nedjelotvoran način za unos kalorija u ljudski organizam, štoviše, preživači kao što su krave izuzetni su proizvođači metana tijekom digestije hrane.

 

Prema studiji objavljenoj 10. listopada 2018. godine u časopisu Nature, emisije stakleničkih plinova iz svjetskog prehrambenog sustava mogu se značajno smanjiti ako ljudi smanje potrošnju crvenog mesa i slijede prehranu temeljenu na voću, povrću, orašastim plodovima i mahunarkama.

  • Uključivanje u lokalne akcije zaštite okoliša

Raspitajte se o akcijama zaštite okoliša koje se odvijaju u vašoj lokalnoj zajednici te izdvojite dio svog slobodnog vremena za povezivanje s ljudima sličnih interesa, a sve s ciljem očuvanja okoliša u kojem živite.

  • Smanjenje potrošnje plastičnih proizvoda

Jedna od gorućih tema posljednjih godina povezana je s problematikom prekomjernog stvaranja plastičnog otpada. Svijet zahtijeva hitna rješenja navedenog problema te promjene ne samo na globalnoj razini, već i kod pojedinaca koji uz samo male promjene ustaljenih navika mogu utjecati na prestanak korištenja nekih od okolišno najproblematičnijih materijala, u čemu svakako prednjače plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu. Plastične proizvode koje koristite zamijenite s odgovarajućim, višekratnim alternativama te tako pridonesite smanjenju uništavanja okoliša u kojem živite.